ریمپ پژو ۲۰۶ تیپ ۲
نگاهی به پژو ۲۰۶ تیپ ۲ +ریمپ ۲۰۶ تیپ ۲
تاریخچه:
این خودرو از سال ۱۹۹۸ میلادی جایگزین خودروی ۲۰۵ شد و موفق شد تا سال ۲۰۰۸ بیش از ۸ ملیون دستگاه ازین خودرو را به فروش برساند. ورود این خودرو در ایران با مدل ۲۰۶ تیپ ۱ به سال ۱۳۸۰ بر میگردد. وزن کم (۱۰۲۴ کیلوگرم) و انتخاب گیربکس با ضرایب مناسب از آن خودرویی با قابلیت های حرکتی مناسب ساخت گه اگرچه به قدرت مدل ۱۶۰۰ نبود اما حالت واماندگی (شبیه آنچه در دنده ۴ و ۵ پراید در مواجهه با سربالایی احساس می شود) در این خودرو دیده نمی¬شد، همچنین چهره جذاب که تا آن موقع در بازار بی تنوع خودروی ایران نظیر نداشت، موجب استقبال فراوانی از این خودرو گشت و ایرانخودرو در سال های ابتدایی اقدام به عرضه این خودرو با رنگهای متفاوت نمود که در ایجاد تنوع در بازار این خودرو بی تاثیر نبود. از اواخر سال ۱۳۸۱ عرضه ۲۰۶ تیپ ۲ آغاز گشت. تفاوت دو مدل تیپ ۱ و ۲ علیرغم اینکه هر دو از موتور ۱۴۰۰ TU3 به قدرت ۷۵ اسب بخار و گشتاور ۱۱۸ نیوتن¬متر در دورموتور ۴۰۰۰ بهره می¬برند، به لحاظ فنی بیشتر از آنچه است که فکرش را بکنید، برای مثال این دو تیپ در سیم کلاچ، نوع تسمه تایم و پمپ بنزین کاملاً با هم فرق دارند و هنگام تهیه این لوازم باید دقت داشته باشید. بنابراین اگر الان در حال مطالعه این مقاله هستید کمیاب بودن لوازم خاص مدل تیپ ۱ را در نظر بگیرید تا در آینده دچار مشکل نشوید. از دیگر نکات متفاوت این دو خودرو فقدان سیستم مالتی پلکس در تیپ ۱ است و ایسیو این خودرو نیز مدل S2000-35 می باشد که با مدل S2000-3E,3F تیپ ۲ متفاوت است.
تولید ۲۰۶ تیپ ۲ و ۳ با این ECU ساژم تا سال ۸۵ ادامه یافت و پس از آن با ایسیو Valeo J34 که به خاطر شکلش به ولئو شیاردار مشهور است جایگزین شد. در این مدل از ایسیو ، شرکت پژو اقدام به تغییر سوزن های انژکتور از تک نقطه¬ای(مشکی با خط آبی) به سه نقطه¬ای(سبزرنگ) کرد که موجب افزایش راندمان احتراق به دلیل بهتر پودر شدن بنزین می¬گشت و همچنین دریچه گاز مکانیکی جایش را به مجموعه پدال برقی و دریچه گاز برقی داد و اگر در منابع خارجی نگاه کنید این موتور به کد TU3A با این پکیج ECU شناخته می¬شود.اگر چه کامپیوتر این خودرو در این مدل به لحاظ تکنولوژی یک قدم پیشرفت کرد و قابلیت فعال شدن کروز کنترل نیز به آن افزوده شد، اما در نهایت به دلیل وجود پدال برقی ، راندمان حرکتی خودرو به دلیل مشکل همیشگی پدال برقی افت قابل توجهی نمود بطوریکه چندین اسب بخار را فراری داد! و به اعتراف مالکان خودرو در دنده۳ در مواجهه با سربالایی به طور کلی از نفس می افتد و به مرور زمان نیز ایرادات عجیبی در این خودرو نظیر استارت سرد (روشن شدن خودرو در روزهای سرد که بلافاصله خاموش می¬شد) یا کُپ کردن در حین حرکت یا مکث عجیب بین دنده ۱ و ۲ که با افزایش کارکرد خودرو در این تیپ خودروها مشاهده می¬شد و همچنین به دلیل کم جون شدن موتور در این مدل ایسیو و اصرار متقابل مالکان به فشار بیشتر به خودرو منجر به افزایش صدمه واشر سرسیلندر می گشت که هزینه قابل توجهی را بر مالکان تحمیل می نمود. البته در صورت اصلاح سیستم مدیریت فن و راه اندازی سیستم خنک کننده در دمای پایینتر درکنار استفاده از ترموستات ۷۵ درجه می توان از آسیب به سرسیلندر تا حد زیادی پیشگیری کرد. بطورکلی موتورهای بوشِ تَر (سرسیلندر و بلوک آلومینیومی) بیشتر در معرض خطر آسیب دیدگی سرسیلندر هستند. کارشناسان تحلیل نرم افزار مجموعه کسپر تیونینگ معتقدند بومی نشدن برنامه ایسیو خودروهای مونتاژی با شرایط آب و هوایی ایران و اصرار به رعایت استانداردهای آلایندگی که در ایران مورد توجه قرار نمی¬گیرد منجر به بروز این ایرادات در دراز مدت شده است. از مهمترین ایراداتی که با مرور زمان و با افزایش کیلومتر خودرو ایجاد می گردد، صدای پیستون یا اصطلاحا ناک در دورهای میانی است. که تمامی این موارد با یک بار ریمپ و اصلاح پارامترهای احتراق خودرو با رعایت استانداردهای آلایندگی خودرو یکبار برای همیشه قابل برطرف شدن است.
تفاوت آپشن تیپهای فرانسوی:
اختلاف این تجهیزات در تیپ ۳ نسبت ۲ به قرار زیر است
سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، شیشه بالابر عقب برقی، آینه بغل برقی، پشت سری صندلی های عقب و وجود باند در درهای عقب و آپشن های ایمنی فعال نظیر سیستم ترمز ABS یا یونیت الکترونیکی شرکت ATE و سیستم ایربگ راننده و سرنشین می توان نام برد. از سال ۸۶ به بعد که با کامپیوتر J34 عرضه شد به دلیل وجود دریچه گاز برقی، قابلیت فعال کردن آپشن کروز کنترل با نصب دسته نیز امکان پذیر شد.
البته از سال ۸۸ ایرانخودرو به تدریج بصورت استاندارد اقدام به نصب ترمز ABS کرد و از سال ۹۰ ایربگ نیز بصورت استاندارد نصب می گشت.
مدل صندوقدار تیپ ۲ با کد V20 از سال ۸۷ عرضه شد و به دنبال آن مدل صندوقدار تیپ۳ از سال ۸۹ با کد V19 به تعداد محدود عرضه شد که دارای اپشنهایی نظیر رینگ اسپرت آلومینیومی، دستگیره و سپرهای هم رنگ بدنه نیز بود.
بعد از تحریم پژو در سال ۹۱ که منجر به توقف تولید خودروی ۲۰۶ تیپ ۲ و ۳ با موتور ۱۴۰۰ (TU3A) شد، با دوسال تاخیر و از سال ۹۳ مجددا تولید خودروی ۲۰۶ تیپ۲ با تغییراتی اساسی در سیستم برق و انژکتور بر اساس پروژه داخلیسازی (P6L) آغاز گشت. در این سری از تولیدات ترمز ABS و ایربگ راننده و سرنشین بصورت استاندارد نصب شد.این تغییرات شامل تغییر کامل سیستم EMS سنسورها و عملگرها شد که این بار توسط شرکت کروز تامین می¬شد و به جهت انحصارطلبی این شرکت، این خودرو در سیستم برق و انژکتور هیچگونه شباهتی با همتایان قبلی خود نداشت. یکی از راه های ساده تشخیص ۲۰۶ های فرانسوی و ایرانیزه ، در نمای موتور، درب سوپاپ مشکی رنگ و آرم ایرانخودرو بر روی آن است در حالیکه در گذشته درب سوپاپ نقره ای و آرم پژو بر روی آن قرار داشت.

پژو ۲۰۶ با موتور ۱۴۰۰ با کامپیوتر ساژم S-2000
درب سوپاپ نقره ای و کویل با سوکت میانی از مشخصات بارز آن است

پژو ۲۰۶ با کامپیوتر زیمنس (کروز)
درب سوپاپ مشکی و کویل متفاوت از خصوصیات بارز این پکیج EMS است
در نمای داخل اتاق نیز تغییر صفحه نمایش وسط چند منظوره(LCD TYPE A) به نمونه بزرگتر با تقویم ایرانی (مشهور به MFD ) و تغییر رنگ آمپرها از پس زمینه مشکی در مدل های فرانسوی به سفید رنگ در نمونه های ایرانی می¬توان اشاره کرد. که در تصاویر زیر این تغییرات را برای شما با تصویر نشان داده ایم.

نمایشگر تایپ A در ۲۰۶ تیپ ۲ فرانسوی

نمایشگر ۲۰۶ ایرانی (MFD)

تصویر کویل تیپ۲ فرانسوی

کویل تیپ۲ کروز
حال ببینیم در مدل ۹۳ به بعد که تامین پکیج EMS این خودرو به شرکت کروز واگذار شد، چه اتفاقی افتاد و چه نتایجی به دست آمد؟ در این مدل خودروها همچون نسل های گذشته این خودرو همچنان ایراداتی نظیر خرابی سنسور اکسیژن و کویل ، به دلیل کیفیت نازلتر در کیلومترهای پایینتر اتفاق می افتد و پروژه ۲۰۶ ایرانی یا به قول ایرانخودروهایی ۲۰۶ localize به دلیل کیفیت پایینتر مواد بکار رفته زودتر از قبل مالکان را به تعمیرگاه می فرستاد. لازم به ذکر است که به دلیل تغییرات در سیستم برق این خودروها که به اکوماکس مشهور است، آپشنهایی نظیر کروزکنترل که پیش از این با حداقل هزینه قابل نصب بود اکنون غیرقابل انجام بود، اگرچه تاخیر بوق که در خودروهای ۲۰۶ امری مشهود محسوب می شد در این سیستم کاملا برطرف شده بود. حال که نکات منفی این خودرو را بیان کردیم به دوتا از نکات مثبت هم اشاره داشته باشیم نظیر استفاده مجدد از مجموعه دریچه گاز مکانیکی که تاحدی تاخیر دریچه گاز برقی مدل های ۸۶-۹۱ را جبران می نمود اما به دلیل اجبار به رعایت استاندارد یورو۴ ، بازهم نتوانست بهترین راندمان ممکن را از این موتور جمع و جور استخراج کند. شرکت کسپر تیونینگ قادرند برنامه ریزی ایسیو این خودرو را به بهترین حالت راندمان خود رسانده بدون آنکه در آلایندگی این موتور تغییری ایجاد شود که منجر به عدم دریافت معاینه فنی شود. در ضمن برای کسانیکه که اقدام به تقویت موتور می کنند و هدرز نصب می کنند، جهت جلوگیری از ایجاد خطای فرسودگی کاتالیست، سنسور اکسیژن دوم غیرفعال(DeActive) می شود. درصورت درخواست مالکان جهت بهبود شتاب صفر تا صد می توان کات آف خودرو را تا ۷۰۰۰ افزایش داد.
شرکت غرب استیل در سال ۹۶ اقدام به ارایه پکیج EMS جدید برای موتور TU3 به نام MAWنمود که مهمترین تغییر نسبت به ایسیو شرکت کروز وجود دریچه گاز برقی است که متاسفانه موجب وجود تاخیر شروع حرکت و عکس العمل کندتر شده است که منجر به نارضایتی مشتریان شده است. گفتنی است برخی از قطعات این EMS نظیر دریچه گاز و کویل کاملا اختصاصی است و قابل جایگزینی با لوازم EMS های قبلی نمی باشد. کسپر تیونینگ موفق به ریمپ موفقیت آمیز این ایسیو شدد که مشکل تاخیر پدال و شتابگیری را به طور کامل برطرف نموده است. برای اینکه خوانندگان دچار گمراهی نشوند این نکته را بدانید که هر دو شرکت کروز و غرب استیل هم اکنون به تامین پکیج ECU برای ۲۰۶ های تیپ ۲ می پردازند و اگر قصد خرید خودروی صفر کیلومتر را دارید بدانید که ممکن است یکی از این دو مدل ایسیو برای خودروی شما نصب گردد. توصیه کسپر تیونینگ برای ریمپ ، کامپیوتر زیمنس (کروز) است.
جمع بندی:
دو نوع ریمپ برای این خودرو قابل ارایه می باشد:
۱) ریمپ اکونومی: صرفاً جهت کاهش مصرف سوخت، مناسب برای افرادی که ساعتها در ترافیکهای طولانی به سر می برند.
۲) ریمپ شهری: در این مرحله بر روی جداول سوخت، جرقه، اکسیژن و دریچه گاز به نحوی تغییرات اعمال میگردد که بدون افزایش زیاد مصرف سوخت حداکثر توان موتور و گشتاور تا ۱۰ % حاصل گردد. نکته قابل توجه این است که تمامی تغییرات با توجه به شرایط آب و هوایی و جغرافیایی و کیفیت سوخت بنزین ایران کاستومایز (بومی سازی) می شود تا بدون ایجاد مشکل در عملکرد موتور و کاهش عمر موتور ارائه گردد. اگر بدون در نظر گرفتن کیفیت سوخت اقدام به افزایش زیاد اوانس جرقه برای حصول حداکثر قدرت گردد منجربه ناک (احتراق پیش رس) و افزایش دمای احتراق میگردد . در حالت ناک نرخ انتقال حرارت نزدیک به ۱٫۷ برابر میگردد و گاها باعث ذوب شدن پیستون می¬شود و همین افزایش دما تخریب کتالیزور و سنسور اکسیژن را نیز در پی دارد. در این استیج تاخیر دریچه گاز به طور کامل مرتفع شده و حداکثر توان و گشتاور ممکن به طور واقعی بدست می آید. و شتابگیری به نحو چشمگیری بهبود می یابد.
افزایش کاتاف نیز تا محدوده ۷۰۰۰ دور نیز که محدوده ایمنی است انجام میگردد.به درخواست مشتری کاتاف تا دور بالاتر امکان پذیر می باشد اما نکته قابل توجه این است که افزایش کاتاف بدون افزایش راندمان حجمی هیچ تاثیری در توان خروجی موتور نخواهد داشت و باید در نظر داشت که موتور TU3 اساسا یک موتور شهری می باشد نه یک موتور با اساس تقویت مسابقه ای. بنابراین از موتورهای کم حجم می بایست توقعات معقولی داشت.
ریمپ ۲۰۶ تیپ ۲ با ایسیوهای سری Sagem S2000
در ۲۰۶ تیپ ۲ با دریچه گاز سیمی از ایسیو مدل Sagem S2000 استفاده می شود.
از انجایی که دریچه گاز این مدل از نوعی سیمی بوده و برقی نمی باشد ، کپ دریچه گاز در حین حرکت و تعویض دنده ها مشهود بوده که با ریمپ ایسیو می توان آن را اصلاح نمود.
کاهش مصرف و افزایش شتاب بصورت همزمان، کاهش و اصلاح دمای فن ، تغییر محدوده کاتاف ، تغییر کات آف
تنظیم و تغییر دور سلو (آرام) جهت حذف لرزش موتور از مواردی است که می توان با ریمپ ایسیو اصلاح و بهینه نمود.
ریمپ ۲۰۶ تیپ ۲ با ایسیوهای سری Valeo
در ۲۰۶ تیپ ۲ با دریچه گاز برقی از ایسیو مدل Valeo J34 استفاده می شود. شایع ترین ایراد در ۲۰۶ تیپ ۲ با دریچه گاز برقی سخت روشن شدن در لحظه سرد بودن موتور (صبح ها) و خاموش شدن پس از گاز دادن به خودرو می باشد.
منشا این ایراد در برنامه ایسیو می باشد. هرگاه خطای سنسور اکسیژن، سنسور دما و فشار هوا در ایسیو شکل بگیرد خودرو در زمان سرد بودن سخت روشن می شود. هنگام مراجعه به کسپر تیونینگ برای رفع این ایراد ابتدا خودرو از نظر داشتن ایرادات فوق بررسی می شود. پس از پاک کردن خطاهای ذکر شده با ریمپ اختصاصی ایراد استارت سرد یا همان سخت روشن شدن در زمان سرد بصورت ۱۰۰ درصد و تضمینی رفع می شود. علاوه بر رفع این ایراد موارد ذیل نیز انجام می شود.
کاهش مصرف و افزایش شتاب بصورت همزمان
کاهش و اصلاح دمای فن
تغییر محدوده کاتاف
رفع مشکل استارت سرد
تغییر کات آف
حذف سنسور اکسیژن دوم (رفع خطای کاتالیست)
تنظیم و تغییر دور سلو (آرام) جهت حذف لرزش موتور
دیدگاه خود را ثبت کنید
Want to join the discussion?Feel free to contribute!